Nieuws

Weet waar je werk blijft: lang leve de USB!

Als Embedded Librarian werk ik in de mediatheek van een hogeschool. In mijn werk draag ik bij aan de onderwijskwaliteit van diverse gezondheidsopleidingen. Ik ondersteun studenten bij het studieproces en denk met docenten mee met hun onderwijsvraagstukken. Onderzoeksvragen zijn mijn ding. Ik help zowel de student als de docent hierbij. Mijn aandeel in onderzoek beperkt zich tot het gedeelte van het literatuuronderzoek. Het is de bedoeling dat dit op wetenschappelijke wijze wordt uitgevoerd: we noemen dat ook wel evidence-based. Om hierin vaardigheid te ontwikkelen is onderwijs nodig. Het is mijn taak om deze vaardigheden te doceren aan alle studenten en docenten. Het begeleiden doe ik zowel individueel als klassikaal. Ik laat de mensen kennismaken met de verschillende onderdelen van de mediatheek. Ik vertel dan over de mogelijkheden en faciliteiten. Ik geef workshops over het doen van literatuuronderzoek. Om dit goed te doen heb je kennis nodig van de verschillende te ondernemen stappen. De basis is altijd hetzelfde. Wat verschilt is het werken in de verschillende databases die we beschikbaar hebben. Daarom geef ik voor elke database weer aparte cursussen. De trainingen heb ik zelf ontwikkeld. Telkens pas ik de inhoud aan, afhankelijk van de opdracht die de groep heeft gekregen. Zo blijft het voor de studenten interessant. Elke training wordt afgesloten met een toets. Hiermee kunnen studiepunten worden behaald.

Digitaal versus papier

In dit digitale tijdperk gaan sommigen ervan uit dat het raadplegen van boeken overbodig is geworden. Dit is geenszins het geval. Zowel de papieren als de digitale vorm van het boek is nog lang niet uit de gratie. In onze mediatheek hebben we nog een vrij omvangrijke collectie boeken die actueel zijn of vanwege de historische waarde wordt bewaard. Om budgettaire redenen kan daarom worden gekozen om de papieren versie in de collectie op te nemen.

Nachtmerrie: alles kwijt

Het is altijd druk in de mediatheek. Ik ben blij met mijn baan en voel me er als een vis in het water. Het contact met de studenten is het allerleukst. Ik geniet ervan als deze jonge mensen te zie groeien in de loop van hun studie. Met de meesten heb ik goed contact. Regelmatig komt er een student mijn kamer binnen om zijn of haar hart te luchten. Dan zijn er problemen, privé of op studiegebied. Of ze zijn radeloos omdat ze hun hele werkstuk kwijt zijn. Op de verkeerde knop gedrukt. Ik zeg altijd: sla regelmatig je werk op, maak back-ups, stuur tussentijds een versie naar je eigen e-mail, heb altijd een USB kabel of USB stick bij de hand. Ik heb er altijd wel wat in mijn bureaulade liggen, maar meestal is het dan al te laat. In dat geval is alle hoop op IT gevestigd.

Geef een reactie